Bye,bye Vietnam, hello Kambodsja


Hageland, avdeling Pnom Penh:

Når vietnameserne drar på ferie, tar de med seg hele slekta, og reiser sammen. Derfor er de ofte 20-30 personer, som reiser sammen. Før de drar, velger de en som skal være reiseleder, og denne personen organiserer alt for alle. Høres travelt ut, spør du meg… Kambodsjanerne drar ikke så mye på ferie, da det er et veldig fattig land.

Mopedutsalg i Pnom Penh, lå ca 12-15 slike etter hverandre i en gate:

Ferie? Tja,idag var det opp før klokken seks, da vi skal reise med vanlig rutebuss, fra HCMC, til Pnom Penh i Kambodsja. Bussens standard er ikke så verst, men vi er ikke så vant til å måtte reise sammen med masse andre folk. Vanligvis har vi 15 i gruppen, hatt en egen liten minibuss. Så her er all slags folk: en travel businessmann, som skravler i telefonen, en mager mann, som ser ut som han knapt har råd til bussbilletten, kjæresteparet, småunger, bønder med grønnsaker på slep, og ellers en blanding av vietnamesere og kambodsjanere. Interessant, egentlig.

Meg og Cassandra på bussen:

Vi skal passere grensen, så først må vi gjennom passkontroll i Vietnam, og så må vi fylle ut 2 skjema, og søke om visa i Kambodsja. Så det er bare å smøre seg med tålmodighet. Jeg og ei av de nye i gruppa, Cassandra, har begge ordnet e-visa på forhånd, men vi vet ikke enda om vi kan bruke det. Det kommer an på hvor vi passerer over grensen.

Grensen Vietnam/Kambodsja:

Ja, da er vi kommet til Kambodsja. Thye fortalte at her er de mye ærligere, og der er nesten ingen lommetyver, sammenlignet med Vietnam. Det er et fattig folk vi skal besøke. De kaver enda med å stable seg på bena etter Pol Pot styret, som endte i 1979. I tillegg til å utradere og drepe hele landsbyer, drepte de i tillegg også alle landets intellektuelle, handikappede, folk med briller???….
Det er ikke enkelt å gjenoppbygge et land som nesten utelukkende bare består av fattige bønder. De siste 20 årene har dette blitt mye bedre, og det satses stort på utdannelse. Gjennomsnittlig levealder er bare 57 år.

Markedet i Pnom Penh:

Grensepasseringen gikk tåligt greit, selv om det ikke akkurat er som å kjøre over Svinesund. Vi kjørte over et sted som heter Bavet. Først må du inn på den Vietnamesiske siden, gjennom kontroll der, og stemples ut. Så kjører du 300 meter, så er det den Kambodsjanske sjekken. Her må du få Visa, sjekke pass, samt scanne fingeravtrykkene inn i systemet. Jeg trodde jeg hadde forberedt meg så godt, som hadde ordnet e-visa, men av en eller annen merkelig grunn, var ikke visanummeret med på utskriften, så det ble et sabla oppstyr. De er ikke akkurat flinke i engelsk heller. Det ordnet seg heldigvis til slutt, jeg hadde den digitale versjonen med meg, så vi fant det der.

Vi er ikke fremme i hovedstaden Pnom Phen før ca kl 17 i ettermiddag, men så skal vi ha 5 dager i Kambodsja etterpå. 2 dager i Pnom Phen og 3 i Siam Riep.

Her trenger de ikke lastebiler, de har mopeder… Helt utrolig å se hva de kan få med på en liten moped, hele lass med varer, høyt og bredt som bare det. De som har lastebil, bruker den til å frakte folk på lasteplanet.

Kambodsja har ca 13,5 millioner innbyggere, og ca 1 million av dem bor her i Pnom Penh. Det offisielle språket er khmer. Valutaen de bruker i Kambodsja heter Riel, 4000 Riel er ca 1 dollar, og altså ca 6 NOK.

Denne er altså 2000 riel, ca 3,- kr.:

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Bye,bye Vietnam, hello Kambodsja

  1. blueluer sier:

    hvordan er lufta? er det masse eksos og støv å sånt i varmen, merker du noe? så masse folk mopeder osv, sikkert kjempekontrast..hehe iallefall til lille Sandnes 😉
    Marianne.

    • Merker ikke noe særlig til eksos, hadde nok vært verre med samme mengde biler 🙂 men mange av de «innfødte» bruker filter foran ansiktet, og det hadde jeg ikke greidd i denne varmen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s