Siste dag i Vietnam


Morsomt med navnene på guidene. Vi har Thye(uttales Thai), han er fra Thailand, han er med på hele turen, men organiserer bare. De hyrer inn lokale guider, for hvert sted vi skal til. Guiden vår her i HCMC, heter Nam, og er fra Vietnam… Så nå lurer jeg på om guiden i Kambodsja, kanskje heter Bodia…(Cambodia), eller kanskje: Bodia, Cam Bodia,, som i James Bond, he,he…

I Vietnam, dyrkes mye ris. Når vi spiser ris, så er vi ikke klar over hvor mye arbeid som ligger bak. 1 hektar land, medfører at risbonden må jobbe veldig hardt, og hvis været er bra, gir dette ca 5-7 tonn ris iløpet av en 4 måneders periode. Dette gir ikke mye inntekt, da alle gårdsprodukter, er utrolig billige. Ungene her har 3 måneders sommerferie, men ikke for å ha ferie, men for å hjelpe foreldrene på rismarkene. Voksne som barn, står bøyde hele dagen, og planter risskudd, tynner ut, eller plukker. Alt gjøres manuelt. Eneste hjelpemiddelet de har er vannbøffelen, som brukes til pløying og til å trekke plattingen/kjerra, som brukes ved innhøsting.

I 1990, ble Vietnam et ikke-kommunistisk land, noe som medførte at alle fikk lov å drive for seg selv, i motsetning til før, når staten styrte og eide alt. Fra da av, ble Vietnam verdens nest største riseksportør etter Thailand. Ikke Kina, som jeg ville ha trodd. De bruker risen selv, og eksporterer ikke så mye.

Siden ris er så dårlig betalt, velger flere og flere bønder å dyrke frukt istedenfor, da dette er litt bedre betalt. Vietnam dyrker masse dragefrukt, ananas, vannmelon og papaya og mangostin(se bilde). Sistnevnte er hvit i kjøttet, søt og frisk. All frukten her er bare nydelig, og vi får det til frokost overalt. Deilig!!

Vietnam har bare 1 strekning med motorvei, og den har vi kjørt på idag. Veistandarden her er elendig, det humper og rister konstant. Jeg har prøvd meg på et glass rødvin et par ganger, men det er knalltravelt å passe på både vinen og tennene…. Motorveien var ikke så verst, 2 felt, hver vei, og ikke fullt så mye humping.

Idag på vei til deltaet, var der noen som drev og stelte et bed i en stor midtrabatt, og alt de hadde til å rake gresset med, var en stokk med strå nederst. Skulle ønske jeg rakk å få et bilde….

Når noen i Vietnam dør, som har en rismark, så begraves vedkommende person, og dens familie, i rismarkene. Vietnameserne tilber sine forgjengere, så dette er en del av det. Derfor ser du store kistelignende marmorgraver overalt i rismarkene. Skikken er at de først begraver de et sted i ca 2 år, så graves de opp igjen, bena rengjøres, og gravlegges på nytt, på det endelige hvilestedet. Dette gjøres av familien selv.

Mekong Delta tilhørte tidligere Kambodsja. Det er et enormt område av elver og kanaler, hvor Mekong River er hovedåren. Den går hele veien til Kambodsja.

Vi skulle heldigvis ikke så langt. Hadde en solrik og flott tur, først i den store båten, siden ble vi flyttet over i mindre etterhvert som det smalnet. Her inne bor folk i rønner og skue, og driver med sitt, de virker riktig fornøyde. Der finnes mye fisk omkring i deltaet, og de fleste fastboende lever av det. Vi var inne på en lokal «fabrikk», hvor de lager all slags snop av ris, bananer, peanøtter, kokos osv. Ble litt handling der, kjekt med noe som lages mens vi ser på. Ikke mye e-stoffer der nei.

Lunsj ble servert langt inne i jungelen, hos noen dastboende, hvor bananene og jackfruit, samt papaya, vokste rett over hodene på oss. Maten var forbausende god.

Dette er siste dagen i Vietnam, imorgen skal vi krysse grensen over til Kambodsja, det blir spennende.

Takk for at dere følger meg; you’re the best!!!

Pakking av kokoskarameller:

Diverse bilder fra turen idag:

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s